Latest General Awareness - Part 3 - counter
Sponsored Links


Popular Links


List of Abbreviations

National Highways in India

States & Union Territories of India

Currency of All Countries

Latest General Awareness – Part 3

1. Which of the following pair is not correctly matched ?
(A) Kota — Chambal
(B) Bhubaneshwar — Mahanadi
(C) Jabalpur — Narmada
(D) Surat — Tapti
Ans : (B)

2. Which is the India’s largest lake ?
(A) Nainital
(B) Sambhar
(C) Sishram
(D) Chilka
Ans : (D)

3. Which of the following States has rich forest of sandalwood ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

4. Which of the following is the smallest ocean of the world ?
(A) Pacific
(B) Indian
(C) Atlantic
(D) Arctic
Ans : (D)

5. The Hirakud Project is on which of the following rivers ?
(A) Godavari
(B) Mahanadi
(C) Damodar
(D) Kosi
Ans : (B)

6. The name of the galaxy, in which the earth is a planet, is—
(A) Andromeda
(B) Ursa Major
(C) Ursa Minor
(D) Milky Way
Ans : (D)

7. Which national park is known for the Great Indian one-horned Rhinoceros ?
(A) Dudhwa
(B) Kanha
(C) Kaziranga
(D) Gir
Ans : (C)

8. The largest irrigation canal in India is called the—
(A) Yamuna Canal
(B) Sirhind Canal
(C) Indira Gandhi Canal
(D) Upper Bari Doab Canal
Ans : (C)

9. Where does Chambal river originate from ?
(A) Bhind
(B) Ratlam
(C) Mhow
(D) Ujjain
Ans : (C)

10. Which of the following river is known as ‘Sorrow of Bengal’ ?
(A) Damodar
(B) Gandak
(C) Kosi
(D) Sone
Ans : (A)

11. The largest public sector bank in India is—
(A) Central Bank of India
(B) Punjab National Bank
(C) State Bank of India
(D) Indian Overseas Bank
Ans : (C)

12. Who gives recognition to political parties in India ?
(A) Parliament
(B) President
(C) Supreme Court
(D) Election Commission
Ans : (D)

13. Which article of the Indian Constitution deals with Amendment Procedure ?
(A) Article 368
(B) Article 358
(C) Article 367
(D) All these
Ans : (A)

14. If the Speaker of the State Legislative Assembly decides to resign, he should submit his resignation to the—
(A) Judges of the High Court
(B) Deputy Speaker
(C) Chief Minister
(D) Finance Minister
Ans : (B)

15. When the offices of both the President and Vice President of India are vacant, who will discharge their functions ?
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Chief Justice of India
(D) The Speaker
Ans : (C)

16. Sharda Act deals with—
(A) Widow Remarriage
(B) Child Marriage
(C) Inter-caste Marriage
(D) Polygamy
Ans : (B)

17. ‘Hemophilia’ is the disease of—
(A) Liver
(B) Blood
(C) Brain
(D) Bones
Ans : (B)

18. Which of the following is present in Tobacco ?
(A) Nicotine
(B) Heroin
(C) Marijuana
(D) Cocaine
Ans : (A)

19. These days yellow lamps are frequently used as street-light. Which one of the following is used in these lamps ?
(A) Sodium
(B) Neon
(C) Hydrogen
(D) Nitrogen
Ans : (A)

20. Raja Harishchandra, an early Indian film, was produced by—
(A) D. G. Phalke
(B) Ashok Kumar
(C) Ardeshir Irani
(D) None of these
Ans : (A)

21. Who composed the song ‘Jara Yaad Karo Kurbani’ ?
(A) Javed Akhtar
(B) Pradeep
(C) Nusrat Fateh Ali Khan
(D) Raghupati Sahay ‘Firaq’
Ans : (B)

22. Which of the following is a folk dance of Rajasthan ?
(A) Garba
(B) Dandiya
(C) Ghoomar
(D) Kathak
Ans : (C)

23. Kuchipudi is a dance drama of which of the following States ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

24. ‘The Colonel’ is the name of which Indian test cricketer ?
(A) Colonel C.K. Naidu
(B) Rahul Dravid
(C) Mohinder Amarnath
(D) Dilip Vengsarkar
Ans : (D)

25. Deodhar Trophy is related to which sport ?
(A) Volleyball
(B) Football
(C) Cricket
(D) Tennis
Ans : (C)

26. Jaspal Rana is a distinguished athlete in which of the following games ?
(A) Swimming
(B) Weightlifting
(C) Shooting
(D) Archery
Ans : (C)

27. ‘The Dronacharya Award’ is associated with—
(A) Eminent Surgeons
(B) Famous Artists
(C) Sport Coaches
(D) Expert Engineers
Ans : (C)

28. The author of ‘Gitagovinda’ was—
(A) Halayudha
(B) Jayadeva
(C) Kalhana
(D) Jona-Raja
Ans : (B)

29. Who wrote the book ‘India Wins Freedom’ ?
(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sir Mohammad Iqbal
(D) Abdul Gaffar Khan
Ans : (A)

30. Baba Amte is famous as a ………
(A) Painter
(B) Singer
(C) Politician
(D) Social Worker
Ans : (D)

31. Who was the first woman Governor of an Indian State ?
(A) Sushila Nayar
(B) Sucheta Kriplani
(C) Sarojini Naidu
(D) Sulochan Modi
Ans : (C)

32. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna ?
(A) Martin Luther King
(B) Zubin Mehta
(C) Mother Teresa
(D) Khan Abdul Ghaffar Khan
Ans : (D)

33. Dr. M.S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of—
(A) Kathak
(B) Bharathanatyam
(C) Playing Violin
(D) Vocal Music
Ans : (D)

34. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Ravi Shankar–Sitarist
(B) M.F. Hussain–Tabla
(C) R.K. Narayan–Novelist
(D) Kaifi Azmi–Poet
Ans : (B)

35. Who said, “You give me blood, I will give you freedom” ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bhagat Singh
Ans : (C)

36. Nobel Prizes are not given for which of the following fields ?
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Peace
(D) Music
Ans : (D)

37. When is the ‘International Women’s Day’ observed ?
(A) March 8
(B) February 14
(C) May 10
(D) October 2
Ans : (A)

38. Indra Nooyi is the Chief Executive Officer of which company ?
(A) Pepsi
(B) Coca Cola
(C) LG
(D) Samsung
Ans : (A)

39. The 2008 Olympics will be held in—
(A) London
(B) Sydney
(C) Beijing
(D) Seoul
Ans : (C)

40. 6th April, 1930 is well known in the history of India because this date is associated with ……
(A) Dandi March by Mahatma Gandhi
(B) Quit India Movement
(C) Partition of Bengal
(D) Partition of India
Ans : (A)

41. The concept of ‘Din-e-Elahi’ was founded by which king ?
(A) Dara Shikoh
(B) Akbar
(C) Shershah Suri
(D) Shahjahan
Ans : (B)

42. The central point in Ashoka’s Dharma was—
(A) Loyalty to kings
(B) Peace and non-violence
(C) Respect to elders
(D) Religious toleration
Ans : (D)

43. Mahatma Gandhi for the first time practised his Satyagraha in India at—
(A) Chauri-Chaura
(B) Ahmedabad
(C) Champaran
(D) Nauokhali
Ans : (C)

44. ‘Do or Die’ was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it ?
(A) Gandhiji
(B) J.L. Nehru
(C) Balgangadhar Tilak
(D) Subhash Chandra Bose
Ans : (A)

45. Who among the following formed a party named as ‘Forward Block’ ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Sardar Bhagat Singh
(C) Chandrashekhar Azad
(D) J.L. Nehru
Ans : (A)

46. Where are the Dilwara Temple’s located ?
(A) Shravana Belgola
(B) Parasnath Hills
(C) Indore
(D) Mt. Abu
Ans : (D)

47. Who was the first Indian lady to preside over the Congress ?
(A) Rajkumari Amrit Kaur
(B) Annie Besant
(C) Vijaylakshmi Pandit
(D) Amrita Shergill
Ans : (B)

48. In India, there are three crop seasons. Two of them are Kharif and Rabi, name the third one ?
(A) Barsati
(B) Grama
(C) Zaid
(D) Khari
Ans : (C)

49. In India agriculture of jute is maximum on which Delta area ?
(A) Ganga
(B) Mahanadi
(C) Brahamputra
(D) Godavari
Ans : (A)

50. The most discussed Tehri Dam Project is located in which of the following States ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Haryana
(D) Uttarakhand
Ans : (D)

 

For Reference books on General Knowledge & General Awareness Click Here

You may also like:

Similar Links:

 

Updated: May 31, 2013 — 10:18 am

2 Comments

Add a Comment
  1. somebody please help… i hv filled the form of sail mt…now photo is not uploaded please help me..please please

  2. Shilpi send your email id, so that we can send you the solution.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016. All Rights Reserved. WikiIND.com