Popular GK Questions (BANK) with Answer - Part 2 - counter
Sponsored Links


Popular Links


List of Abbreviations

National Highways in India

States & Union Territories of India

Currency of All Countries

Popular GK Questions (BANK) with Answer – Part 2

You are Here: Home > General Awareness > Bank and Finance > …

1. The speed of light with the rise in the temperature of the medium—
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains unaltered
(D) Drops sharply
Ans : (C)

2. Which from the following rivers does not originate in Indian territory?
(A) Mahanadi
(B) Brahmaputra
(C) Ravi
(D) Chenab
Ans : (B)

3. The gas predominantly responsible for global warning is—
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Nitrous oxide
(D) Nitrogen peroxide
Ans : (A)

4. 26th January is India’s—
(A) Independence Day
(B) Republic Day
(C) Revolution Day
(D) Parliament Day
Ans : (B)

5. Which of the following uses non-conventional Source of Energy?
(A) Kerosene lamp
(B) Wax candle
(C) Solar lantern
(D) Torch
Ans : (C)

6. Electric current is measured by—
(A) Voltmeter
(B) Anemometer
(C) Commutator
(D) Ammeter
Ans : (D)

7. The dynamo is a device for converting—
(A) Heat energy into electrical energy
(B) Mechanical energy into electrical energy
(C) Magnetic energy into electrical energy
(D) None of these
Ans : (B)

8. Galvanised Iron sheets have a coating of—
(A) Tin
(B) Lead
(C) Zinc
(D) Chromium
Ans : (C)

9. The hardest substance available on earth is—
(A) Platinum
(B) Diamond
(C) Quartz
(D) gold
Ans : (A)

10. Washing soda is the common name for—
(A) Calcium carbonate
(B) Calcium bicarbonate
(C) Sodium carbonate
(D) Sodium bicarbonate
Ans : (C)

11. 2008 Olympic games will be held in—
(A) China
(B) Greece
(C) Italy
(D) France
Ans : (A)

12. Who among the following has been appointed as the new Captain of Indian Test Cricket Team?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Rahul Dravid
(C) Anil Kumble
(D) Mahender Singh Dhoni
Ans : (C)

13. Who among the following has been selected as new coach for the Indian Cricket Team?
(A) Vivian Richards
(B) Gary Kirsten
(C) Kapil Dev
(D) Allan Border
Ans : (B)

14. The mascot for the 34th National Games, to be held in Jharkhand in 2008, is—
(A) Sheru
(B) Roopa
(C) Chauva
(D) None of these
Ans : (C)

15. With which game is the Agha Khan Cup associated?
(A) Football
(B) Badminton
(C) Basketball
(D) Hockey
Ans : (D)

16. The term, L.B.W. is associated with which of the following games?
(A) Cricket
(B) Hockey
(C) Football
(D) Polo
Ans : (A)

17. Wankhede stadium is situated in?
(A) Chandigarh
(B) Bangalore
(C) Mumbai
(D) Chennai
Ans : (C)

18. The Olympic games are normally held at an interval of—
(A) 2 years
(B) 3 years
(C) 4 years
(D) 5 years
Ans : (C)

19. Jaspal Rana is the name associated with which of the following games?
(A) Boxing
(B) Shooting
(C) Archery
(D) Weight lifting
Ans : (B)

20. Netaji Subhash National Institute of Sports is located at—
(A) Kolkata
(B) New Delhi
(C) Jhansi
(D) Patiala
Ans : (D)

21. A person wants to contest election for the membership of Gram Panchayat, what should be his age?
(A) 18 years or above
(B) 19 years or above
(C) 21 years of above
(D) Minimum 25 years
Ans : (C)

22. Who summons the joint sitting of the Rajya Sabha and Lok Sabha?
(A) President
(B) Speaker of the Lok Sabha
(C) Chairman of the Rajya Sabha
(D) Prime Minister
Ans : (A)

23. Which of the following is not a source of revenue to the village panchayat?
(A) Property Tax
(B) House Tax
(C) Land Tax
(D) Vehicle Tax
Ans : (C)

24. All electioneering campaigns during the time of elections are stopped.
(A) 48 hours before the appointed time of election results
(B) 48 hours before the actual poll
(C) 24 hours before the actual poll
(D) 36 hours before the actual poll
Ans : (D)

25. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Parliament
(D) Chief Justice of India
Ans : (A)

26. The General Budget is presented in the parliament normally in the month of—
(A) January
(B) February
(C) March
(D) Last month of the year
Ans : (B)

27. Who is the signatory on the Indian currency notes in denomination of two rupees and above?
(A) Secretary, Reserve Bank of India
(B) Finance Secretary, Minister of Finance
(C) Governor, Reserve Bank of India
(D) Finance Minister, Ministry of Finance
Ans : (C)

28. The monetary unit of Bangladesh is—
(A) Rupee
(B) Takka
(C) Rupiah
(D) Dollar
Ans : (B)

29. Sellers market denotes a situations where—
(A) Commodities are available at competitive rates
(B) Demand exceeds supply
(C) Supply exceeds demand
(D) Supply and demand are equal
Ans : (B)

30. Development means economic growth plus—
(A) Inflation
(B) Deflation
(C) Price stability
(D) Social change
Ans : (D)

31. The Abbreviation NAEP stands for—
(A) National Atomic Energy Planning
(B) National Adult education Programme
(C) National Authority on Engineering Projects
(D) Nuclear and Atomic Energy Project
Ans : (B)

32. The Abbreviations PSLV stands for—
(A) Polar Survey Landing Vehicle
(B) Polarised Source Laser Viewing
(C) Precise Source Locating Vision
(D) Polar Satellite Launch Vehicle
Ans : (D)

33. The term ‘epicentre’ is associated with—
(A) Earthquakes
(B) Tornadoes
(C) Cyclones
(D) Earth’s interior
Ans : (A)

34. Which of the following order is given to the plantes of solar system on the basis of their sizes?
(A) Jupiter, Saturn, Earth, Mercury
(B) Saturn, Jupiter, Mercury, Earth
(C) Mercury, Earth, Jupiter, Saturn
(D) Earth, Mercury, Saturn, Jupiter
Ans : (A)

35. The solar eclipse occurs when—
(A) the sun comes in between the moon and the earth
(B) the earth comes in the between the sun and the moon
(C) the moon comes in between the sun and the earth
(D) None of these
Ans : (C)

36. The removal of top soil by water or wind is called—
(A) Soil wash
(B) Soil erosion
(C) Soil creep
(D) Silting of soil
Ans : (B)

37. Which of the following is suitable for growing cotton?
(A) Sandy soil
(B) Clayey soil
(C) Black soil
(D) Alluvial soil
Ans : (C)

38. Bandipur Sanctuary is located in the State of—
(A) Tamil Nadu
(B) Uttar Pradesh
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans : (C)

39. Largest State in terms of area, in India is—
(A) Assam
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Jammu and Kashmir
Ans : (C)

40. Koraput is related to which of the following Industry—
(A) Aeroplane
(B) Ship building
(C) Iron and steel
(D) Electric locomotives
Ans : (A)

41. Which of the following group of States is the largest producer of tea?
(A) West Bengal, Tamil Nadu, Himachal Pradesh
(B) Karnataka, Uttar Pradesh, Rajasthan
(C) Assam, Bihar, Jharkhand
(D) West Bengal, Assam, Karnataka
Ans : (D)

42. Which of these has the largest river basin?
(A) Brahmaputra
(B) Ganga
(C) Godavari
(D) Sutlej
Ans : (B)

43. The Indus Valley Civilization was famous for—
(A) Well-planned cities
(B) Efficient civil organization
(C) Development of Art and Architecture
(D) All of these
Ans : (D)

44. The Red Fort of Delhi was built by—
(A) Akbar
(B) Shahjehan
(C) Jahangir
(D) Sher Shah
Ans : (B)

45. The ancient name of the city of Patna is—
(A) Pataliputra
(B) Kanauj
(C) Kausambi
(D) Kapilavastu
Ans : (A)

46. The ancient kingdom of “Avanti” had its capital at—
(A) Vaishali
(B) Kausambi
(C) Ujjain
(D) Ayodhya
Ans : (C)

47. When did Vasco-da-Gama come to India—
(A) 1492
(B) 1498
(C) 1398
(D) 1542
Ans : (B)

48. The General who gave the firing order at Jallianwala Bag was—
(A) Tegart
(B) Cornwallis
(C) Simpson
(D) O. Dwyer
Ans : (D)

49. Gandhiji started Satyagraha in 1919 to protest against the—
(A) Rowlatt Act
(B) Salt Law
(C) Act of 1909
(D) Jallianwala Bagh Messacre
Ans : (A)

50. The Britishers come to India as traders and formed company named—
(A) Indo-British Company
(B) The Great Britain Company
(C) Eastern India Company
(D) East India Company
Ans : (D)

51. Mahatma Gandhi was born in—
(A) Wardha
(B) Porbander
(C) Sabarmati
(D) Ahmedabad
Ans : (B)

52. Who gave the slogan “You give me blood, I promise you freedom”?
(A) Bhagat Singh
(B) Chandra Shekhar Azad
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bal Gangadhar Tilak
Ans : (D)

53. In which State is Jawahar Tunnel located?
(A) Himachal Pradesh
(B) Uttaranchal
(C) Goa
(D) Jammu and Kashmir
Ans : (D)

54. Where did the dance form “Mohini Attam” develop?
(A) Manipur
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

55. On selling three articles at the cost of four article, there will be profit of—
(A) 25%
(B) 100/3 %
(C) 75/2%
(D) 40%
Ans : (B)

56. By selling an article for Rs. 40, there is loss of 40%. By selling it for Rs. 80 there is—
(A) Gain of 20%
(B) Loss of 10%
(C) Loss of 20%
(D) Gain of 10%
Ans : (A)

57. A number consists of two digits whose sum is 8. If 8 is subtracted from the number, the digits interchange their places. The number is—
(A) 44
(B) 35
(C) 62
(D) 33
Ans : (D)

58. A horse is tied to a peg hammered at one of the corner of a rectangular grass field of 40 m by 24 m by a rope 14 m long. Over how much area of the field can the horse graze?
(A) 154 m2
(B) 308 m2
(C) 240 m2
(D) 480 m2
Ans : (A)

59. The sides of a triangle are in the ratio 3 : 5 : 7 and its perimeter is 30 cm. The length of the greatest side of the triangle in cm is—
(A) 6
(B) 10
(C) 14
(D) 16
Ans : (C)

60. The radius of a right circular cone is 3 cm and its height is 4 cm. The curved surface of the cone will be—
(A) 12 ? sq. cm
(B) 15 ? sq. cm
(C) 18 ? sq. cm
(D) 21 ? sq. cm
Ans : (B)

61. The steam engine was invented by—
(A) James Watt
(B) James Prescott Joule
(C) New Commen
(D) Isaac Newton
Ans : (A)

62. Who invented the telephone?
(A) Thomas Alva Edison
(B) Galileo
(C) Alexander Graham Bell
(D) G. Marconi
Ans : (C)

63. Albert Einsten was a famous—
(A) Physician
(B) Chemist
(C) Physicist
(D) Biologist
Ans : (C)

64. The fractions 7/11, 16/20, 21/22 when arranged in descending order is—
(A) 7/11, 16/20, 21/22
(B) 21/22, 7/11, 16/20
(C) 21/22, 16/20, 7/11
(D) 7/11, 21/22, 16/20
Ans : (C)

65. If 10% of a number is subtracted from it, the result is 1800. The number is—
(A) 1900
(B) 2000
(C) 2100
(D) 2140
Ans : (B)

66. The number is just preceding 9909 which is a perfect square is—
(A) 9908
(B) 9900
(C) 9899
(D) 9801
Ans : (D)

67. In banking ATM stands for—
(A) Automated Tallying Machine
(B) Automatic Teller Machine
(C) Automated Totalling Machine
(D) Automated Transaction of Money
Ans : (B)

68. Which amongst the following Abbreviations stands for organization related to Indian Defence forces?
(A) DOD
(B) RDSO
(C) DRDO
(D) DRES
Ans : (C)

69. Which amongst the following Abbreviations stands for organization related to Indian space programme?
(A) NASA
(B) ISO
(C) ISRO
(D) NSAT
Ans : (C)

70. The injection of anti-toxin is given to prevent—
(A) Tetanus
(B) Tuberculosis
(C) Typhoid
(D) Filariasis
Ans : (A)

71. Dental caries are due to—
(A) Viral infection
(B) Contaminated water
(C) Bacterial infection
(D) Hereditary causes
Ans : (C)

72. Palak leaves are rich source of—
(A) Vitamin A
(B) Iron
(C) Carotene
(D) Vitamin E
Ans : (B)

73. Which of these is not a mosquito borne disease?
(A) Dengue fever
(B) Malaria
(C) Filariasis
(D) Goitre
Ans : (D)

74. Oranges are rich source of—
(A) Carbohydrates
(B) Fats
(C) Proteins
(D) Vitamins
Ans : (D)

75. Which acid is produced when milk gets sour?
(A) Tartaric acid
(B) Butyric acid
(C) Lactic acid
(D) Acetic acid
Ans : (C)

76. AIDS stands for—
(A) Acquired Immune Disease Syndrome
(B) Acquired Immunity Deficient Syndrome
(C) Acquired Immune Deficiency
(D) Acquired Infection Deficiency Syndrome
Ans : (C)

77. Stem cuttings are commonly used for re-growing—
(A) Cotton
(B) Banana
(C) Jute
(D) Sugar Cane
Ans : (D)

78. Persons with which blood group are called universal donors—
(A) AB
(B) A
(C) O
(D) B
Ans : (C)

79. Silk is produced by—
(A) Egg of silkworm
(B) Pupa of silkworm
(C) Larva of silkworm
(D) Insect itself
Ans : (C)

80. Which amongst the following is the train introduced by Indian Railways bringing travel by AC class withing the reach of a common man?
(A) August Kranti
(B) Jan Shatabdi
(C) Garib Rath
(D) Sampark Kranti
Ans : (C)

81. Approximately how many stations are there on the Indian Railway Network?
(A) 6000
(B) 7000
(C) 8000
(D) 9000
Ans : (B)

82. The Headquarters of North Western Railway is at—
(A) Abu Road
(B) Jodhpur
(C) Ajmer
(D) Jaipur
Ans : (D)

83. The new electric railway engines are manufactured in—
(A) Varanasi
(B) Chittaranjan
(C) Patiala
(D) Chennai
Ans : (C)

84. Which of the following is true in regard to Indian railway?
(A) It is the cheapest means of transportation
(B) The chief source of income is transportation of goods
(C) It is the only largest employer
(D) All of the above
Ans : (D)

85. The highest gallantry award in India is—
(A) Ashok Chakra
(B) Paramvir Chakra
(C) Mahavir Chakra
(D) Param Vishista Chakra
Ans : (B)

86. Oscar prize is related to—
(A) Literature
(B) Films
(C) Science
(D) Music
Ans : (B)

87. Arjuna award is given for—
(A) Bravery in the battle field
(B) excellence in archery
(C) excellence in sports
(D) excellent service during emergency
Ans : (C)

88. The first Indian recipient of Nobel Prize in Literature is—
(A) Mother Teresa
(B) Rabindranath Tagore
(C) Sorijini Naidu
(D) C.V. Raman
Ans : (B)

89. Bismillah Khan is related to—
(A) Tabla
(B) Sarod
(C) Flute
(D) Shehnai
Ans : (D)

90. Who is the external affairs minister in the present union Cabinet?
(A) Shivraj Patil
(B) Pranab Mukherjee
(C) Priyaranjan Dasmunshi
(D) A.K. Antony
Ans : (B)

91. Who is the present Union Agriculture Minister?
(A) Raghuvansh Prasad Singh
(B) Manishankar Iyyer
(C) Sharad Parwar
(D) Kamalnath
Ans : (C)

92. Who is the present union Tourism and Culture Minister?
(A) Ambika Soni
(B) Kapil Sibbal
(C) Renuka Chaudhary
(D) Sushil Kumar Shinde
Ans : (A)

93. Who is the chairman of senior selection committee in BCCI?
(A) Sunil Gavaskar
(B) Dilip Vengasarkar
(C) Kapil Dev
(D) Chetan Chauhan
Ans : (B)

94. The assembly elections were held recently in two states namely—
(A) Gujarat and Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh and Himachal Pradesh
(C) Himachal Pradesh and Gujarat
(D) Andhra Pradesh and Himachal Pradesh
Ans : (C)

95. Thermometer is related to degree in the same way as clock is related to—
(A) Wall
(B) Tower
(C) Hour
(D) Cock
Ans : (C)

96. The headquarters of the United Nations Union is located at—
(A) Geneva
(B) New York
(C) Rome
(D) Washington
Ans : (B)

97. To work on mobile cell phone which of the following is/are required?
(A) Favourable handset
(B) Sim card
(C) Service provider network
(D) All of the above
Ans : (D)

98. Find the root value of 36.1 / 102.4—
(A) 61 / 34
(B) 19 / 31
(C) 19 / 32
(D) 19 / 33
Ans : (C)

99. Which of the following keys of personal computer is not available in the key board of traditional typewriters?
(A) Tab
(B) Spacebar
(C) Enter
(D) Backspace
Ans : (C)

100. Which of the following words is not related to the functioning of Internet?
(A) www
(B) http
(C) e-mail
(D) All of the above
Ans : (D)

 

For Reference books on General Knowledge & General Awareness Click Here

You may also like:

Similar Links:

 

Updated: May 31, 2013 — 9:59 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016. All Rights Reserved. WikiIND.com