Popular GK Questions (BANK) with Answer - Part 6 - counter
Sponsored Links


Popular Links


List of Abbreviations

National Highways in India

States & Union Territories of India

Currency of All Countries

Popular GK Questions (BANK) with Answer – Part 6

You are Here: Home > General Awareness > Bank and Finance > …

GENERAL AWARENESS

1. In economic field, very often, the term ? Price Index? is used. If the Price Index in May 1985 was 355,
then what does it mean?
A) The prices on the average were more than three and
a half times as much.
B) The prices were 255 per cent higher than what they
were in 1970-71 (the earlier base year).
C) As compared to the earlier base year, May 1985 was
full of various commodities and the supply was 300 times
better than the earlier years.
Which of these statements is/are true ?
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) Only A & B
(5) None of these
Ans: ( 2 ) Only B

2. Various measures are used by the State to control
the inflation. These can be
A) Price control
B) Monetary measures
C) Fiscal measures
Which of these is/are known as the suppressed inflation ?
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) A & B both
(5) None of these
Ans: ( 4 ) A & B both

3. The High Court of which of the following States set
aside the decision of the State Government to overturn the
creation of nine districts and four commissioner divisions
(created by the earlier Government) ?
(1) Rajasthan
(2) Orissa
(3) Himachal Pradesh
(4) Tamil Nadu
(5) Uttar Pradesh
Ans: ( 2 ) Orissa

4. The Government of India recently issued norms for
Indian Depository Receipts (IDRs). Which of the following
is NOT TRUE in this regard ?
(1) The companies would have a pre-issue paid
up capital and free reserves of at least 500 million US $.
(2) Average turnover of the company should be
500 million US $.
(3) The norm of average turnover of 500 million
US $ should be during the three preceding years of
financial performance.
(4) The company should have declared a dividend
of not less than 10% during the last five years.
(5) All such companies need prior nod of SEBI.
Ans: ( 4 ) The company should have declared a
dividend of not less than 10% during the last five years.

5. Who among the following has issued various
accounting standards to be followed by the various
companies in India?
(1) Registrar of Companies
(2) Ministry of Finance, Government of India
(3) Accounting Standards Board of ICAI
(4) Indian Bureau of Standards
(5) World Trade Organisation (WTO)
Ans: ( 4 ) Indian Bureau of Standards

6. How much amount an individual resident can now
borrow from the close relatives residing outside India (As
per new RBI norms)?
(1) US $ 100000 only or its equivalent
(2) US $ 150000 only or its equivalent
(3) US $ 200000 only or its equivalent
(4) US $ 250000 only or its equivalent
(5) None of these
Ans: ( 3 ) US $ 200000 only or its equivalent

7. Growth of credit in agriculture, despite its
priority sector status, has remained a persistent problem
in the economy. According to the RBI, domestic banks must
allocate what percent of their advances to the agricultural
sector (including direct and indirect finances)?
(1) 8%
(2) 12%
(3) 15%
(4) 18%
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

8. In July 2003, the banks were asked to reduce their
lending rate to agricultural credit to he extent of ? (for
loans below Rs. 50,000).
(1) 6.5%
(2) 7.5%
(3) 9%
(4) 10%
(5) None of these
Ans: ( 1 ) 6.5%

9. In the financial transaction of the Government, we
often hear a term ?Deficit Financing?. Deficit Financing
is
A) Practised whenever Government expenditure exceeds
the receipts from the public.
B) That part of the Government expenditure which is
met by drawing down the cash balance of the Government held
in RBI or in State treasuries.
C) That part of the Government expenditure which is
required to be compensated by printing new notes/supply of
fresh currency notes in the market.
Which of these statements is/are correct?
(1) Only A
(2) Only A & B
(3) Only C
(4) Only B
(5) None of these
Ans: ( 3 ) Only C

10. In commercial and trade world, very often, we hear
a term ?Free Trade?. What does it really mean?
A) It means no restriction on the movement of goods
between two countries or a group of countries.
B) It means no custom duty or any other tax or duty on
the goods supplied to each other by the countries.
C) It means exchange of goods between the countries to
overcome shortage of particular type of goods.
D) It means a particular nation is allowed to sell its
goods all over the world without any restriction on the
quantity.
Which of these statements is/are correct?
(1) Only A
(2) Only B & C
(3) Only C & D
(4) Only C & A
(5) Only D
Ans: ( 2 ) Only B & C

11. Which of the following statements is/are correct
pertaining to the problems with agricultural credit?
A) Private sector banks are not given any target of
agricultural lending. Hence, they do not lend anything to
farmers.
B) Majority of farmers are not able to afford the cost
of borrowing or not able to guarantee their loan from the
banks.
C) Most of the Co-operative Banks are defunct. Hence,
they are not lending to the farmers.
Which of these statements is/are true?
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only A & B
(4) Only C
(5) Only B & C
Ans: ( 1 ) Only A

12. India?s population is likely to reach at which
level during 2026 A.D. ?
(1) 1 billion
(2) 1.2 billion
(3) 1.4 billion
(4) 1.6 billion
(5) None of these
Ans: ( 1 ) 1 billion

13. The Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) is
established with ?
(1) NABARD
(2) RBI
(3) SBI
(4) ICICI Bank
(5) None of these
Ans: ( 3 ) SBI

14. Why was the name of B.K. Chaturvedi recently in the
news?
(1) He has taken over as the India?s High
Commissioner to U.K.
(2) He will be the new Cabinet Secretary in the
Union Government.
(3) He will be the new Deputy Speaker of the
Lok Sabha
(4) He will be our permanent representative in
the UNO
(5) None of these
Ans: ( 4 ) He will be our permanent
representative in the UNO

15. India is set to have a revised or new series of the
Index of Wholesale Price (WPI) very soon, as the base year
will now be
(1) 1990-91
(2) 1985-86
(3) 1989-90
(4) 1993-94
(5) None of these
Ans: ( 2 ) 1985-86

16. The farm income insurance scheme announced by the
Union Government is presently being run in how many
districts ?
(1) 20
(2) 50
(3) 100
(4) 150
(5) None of these
Ans: ( 1 ) 20

17. As per the reports of the Census 2001, the Prime
reason for male migration to urban areas has been
employment and business. But what has been the reason of
migration of the young females to urban areas ?
A) Marriage
B) Educational Purposes
C) Job Opportunities
Which of these is/are the correct reasons(s)?
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) Only A & B
(5) None of these
Ans: ( 3 ) Only C

18. As per the migratory trend seen in the recent past,
the outflow of people from which of the following States is
the maximum ?
(1) Uttar Pradesh
(2) Bihar
(3) Madhya Pradesh
(4) Kerala
(5) None of these
Ans: ( 1 ) Uttar Pradesh

19. Which of the following is likely to convert itself
into a bank ?
(1) SIDBI
(2) ECGC
(3) IDFC
(4) SEBI
(5) None of these
Ans: ( 1 ) SIDBI

20. As per the census 2001, the number of million plus
cities in India is
(1) 20
(2) 24
(3) 35
(4) 42
(5) 52
Ans: ( 2 ) 24

21. As per the reports from the Ministry of Health and
Family Welfare, the three important causes of mortality in
India are
(1) Tuberculosis, Typhoid and Malaria
(2) Malaria, Polio, Cancer
(3) Cancer, Heart ailments, Polio
(4) Polio, Malaria, Heart ailments
(5) None of these
Ans: ( 4 ) Polio, Malaria, Heart ailments

22. As per the recent decision taken by the Government
of India, now the students after passing which of the
following examinations are not required to have a
stamp ?Emigration check required? on their passports?
(1) MBA from IIMs or any other university
(2) B.E. or B.Tech. degree
(3) Class XII
(4) Medical degree in Ayurved System
(5) None of these
Ans: ( 4 ) Medical degree in Ayurved System

23. About 35 multistate Co-operative Banks are likely
to come under the Banking Regulation Act as the Government
is going to issue an ordinance to that effect in days to
come. It was required to be done as
A) Co-operative Banks are in bad shape and their
restructuring is very much needed.
B) RBI recommended that Government should issue an
ordinance to this effect.
C) The Supreme Court of India has issued an order
which says that RBI does not have authority to issue
licences to multistate Co-operative Banks.
Which of these statements is/are true?
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) Only A & C
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

24. Which of the following schemes/programmes is/are
now part of the ?Swarna Jayanti Shahari Rojgar Yozana?
(SJSRY) ?
A) Nehru Rozgar Yojana (NRY)
B) Urban Basic Service for the Poor (UBSP)
C) Prime Minister?s Integrated Urban Poverty
Eradication Programme (PMIUPEP)
D) India Mahila Yojana
Choose the correct alternative :
(1) Only A
(2) Only A & B
(3) Only A & D
(4) Only D
(5) Only A, B & C
Ans: ( 5 ) Only A, B & C

25. Which of the following is the aim of the ?Jan
Shree Bima Yojana? of the Union Government launched in 2000?
(1) To provide food security to the rural poor.
(2) To provide Insurance Security to the people
living below poverty line
(3) To provide Insurance cover to the women
(4) To provide Insurance cover to the children
whose parents died in the earthquake in Bhuj a few years
back
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

26. Which of the following is the objective of the
International Monetary Fund (IMF) ?
A) To minimize imbalances in quantum and duration of
the international trade.
B) To provide subsidy to the third world countries so
that they may complete with developed nations.
C) To ensure exchange rate stability.
Which of these objectives is correct ?
(1) Only A
(2) Only A & B
(3) Only B
(4) Only A & C
(5) None of these
Ans: ( 1 ) Only A

27. The performance of Public Sector Banks during the
year 2003-04 has been
A) Slightly lower than during 2002-03
B) Much better than the year 2002-03 for all PSBs
C) Same as it was in the year 2002-03
D) Slightly better for some banks like SBI and its
Associates.
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only A & D
(4) Only D
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

28. Prime Minister Manmohan Singh recently in a meeting
expressed his desire that an early and smooth Value Added
Tax (VAT) is very much needed in the country. How the
introduction of VAT will be helpful for a country like
India?
A) VAT will avoid cascading of taxes.
B) VAT is expected to enhance revenues in the medium
term.
C) Some State Governments may have to lose a
substantial amount of Sales Tax as the Centre will have a
greater share in taxes, but the same will be compensated
later on by providing subsidies on certain items.
Which of these statements is/are true?
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only A & B
(4) Only C
(5) A, B and C
Ans: ( 1 ) Only A

29. Which of the following statements(s) is/are true
about the Member of Parliament Local Area Development
Scheme (MPLADS) ?
A) The scheme was introduced in the year 1977.
B) Under the scheme, every MP can spend Rs. 2 crore
every year on some developmental activity in his/her area.
C) Around 6.8 lakh works were recommended by the MPs
during the past years out of which about 4.5 lakh were
completed by the year 2002.
(1) Only A
(2) Only A & B
(3) Only B
(4) Only B & C
(5) None of these
Ans: ( 3 ) Only B

30. According to the World Trade Organisation (WTO),
Anti Dumping measures can be imposed by a country in which
of the following situations ?
A) When hazardous nuclear and radioactive waste is
dumped in the sea or coastal area of a country by some
other nation.
B) When some products that have been dumped in the
market in such a way that they cause material injury to
domestic industry.
C) When some substandard agricultural products are
dispatched to a country to meet the balance of payment
requirements.
(1) Only A
(2) Only C
(3) Only B
(4) Only A & B
(5) Only B & C
Ans: ( 5 ) Only B & C

31. Which of the following is the one major function of
the finance Commission set up by the Union Government once
every five years ?
A) To determine the share of the States and the Centre
out of the Tax receipts.
B) To determine the minimum support prices of all
major agricultural commodities.
C) To introduce the new taxes to be levied by the
State and the Union governments.
(1) Only A & B
(2) Only B & C
(3) Only B
(4) Only C
(5) Only A
Ans: ( 5 ) Only A

32. Which of the following States is adjudged superior
to most State in India in human development?
(1) Tamil Nadu
(2) Gujarat
(3) Maharashtra
(4) Karnataka
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

33. Which of the following statement(s) about
industrial output of India during the recent past is/are
true (in last few months)?
A) Industrial output surges 9.4%.
B) Food production was increased by 15%.
C) Manufacturing growth was 3.33%.
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) Only A & B
(5) Only B & C
Ans: ( 3 ) Only C

34. What are the objectives of the Task Force, out of
A, B, C and D given below, set up to suggest the modalities
for the implementation of interlinking of rivers?
A) To augment irrigation potential.
B) To fulfill the growing need of water.
C) To generate additional power.
D) To facilitate transportation in the country through
inland waterways.
(1) Only A & B
(2) Only B & C
(3) Only C & D
(4) Only D & A
(5) All A, B, C & D
Ans: ( 5 ) All A, B, C & D

35. Which of the following statement(s) about India?s
forex kitty is/are true?
A) India?s forex kitty grows fastest in the world.
B) India?s forex reserves registered a 169% growth
during two and a half years period ended in April 04.
C) India?s forex reserves growth established a huge
lead over the economics of the countries like U.K., USA and
Japan.
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) Only A & B
(5) All the three
Ans: ( 1 ) Only A

36. Which of the following correctly defines what
National Income means ?
A) It is the total earning of the employees of the
Central Government, all the State governments, all MLAs,
MPs and Ministers, etc. put together.
B) It is aggregate factor income which arises from the
current production of goods and services by the economy of
a country.
C) It is the total value of the goods produced in
various production centers run by the State and Union
Governments.
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) Only B & C
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

37. The increase in the world population has been
accompanied by a major shift in its distribution. The
share of the developed countries in the world population is
approximately.
(1) 15%
(2) 20%
(3) 25%
(4) 33%
(5) 38%
Ans: ( 4 ) 33%

38. Which of the following statements is/are true?
A) A substantial part of the population of the South
Asian countries do not have access to the safe drinking
water.
B) The pattern of water consumption in the region is
about 95% in agriculture and remaining 5% in industries.
No water for domestic use.
C) The time is such that almost one out of the four
hospital beds is occupied by a patient who is ill because
of water pollution.
(1) A & C only
(2) Only A
(3) Only C
(4) Only A & B
(5) A, B & C
Ans: ( 2 ) Only A

39. Which of the following is not the short name of a
programme designed for the employment generation?
(1) EAS
(2) PMIUPEP
(3) TRYSEM
(4) CAPART
(5) SJGSY
Ans: ( 1 ) EAS

40. Which of the following is NOT a part of the
Annapurna Yojana?
A) Every family will be provided 10 kg of food grains
if they are a family identified as living below poverty
line.
B) All those who were getting pension as Senior
Citizens are covered under the Scheme.
C) Only women are covered under this scheme.
(1) Only a
(2) Only B
(3) Only A & B
(4) Only C
(5) All A, B & C
Ans: ( 5 ) All A, B & C

41. The RBI announces Credit Policy twice in a year.
What is the significance of the Credit Policy. Which of
the following is/are the CORRECT statement(s) in this
regard?
A) It is a measure to influence the amount of money
and credit in Indian economy.
B) Credit Policy is a control on the rate of interest
offered by the Banks on their products.
C) It is an indication to the market that how they can
plan their production decisions.
D) It is the green signal to the Union Government that
they can plan their budget and introduce new taxes if they
so desire.
(1) Only A
(2) Only A & B
(3) Only B & C
(4) Only A, B & C
(5) None of these
Ans: ( 4 ) Only A, B & C

42. The RBI has four chief weapons to control or
maintain desired equilibrium in the economy of the
country. Which of the following is NOT one of them?
(1) Open market operations
(2) Reserve requirement (banks have to keep a
part of deposits in reserve)
(3) Repo rate
(4) Bank rate
(5) Introducing new taxes/levies, etc.
Ans: ( 3 ) Repo rate

43. The Government of India is seriously thinking to
repeal which of the following acts?
(1) FERA
(2) FEMA
(3) Rent Control Act
(4) POTA
(5) None of these
Ans: ( 4 ) POTA

44. Which of the following statements is/are correct in
respect of the exports of jewellery from India (Pick up
correct statements)?
A) Last year, the export of gems and jewellery from
India reached at a level of US $ 10 billion for the first
time.
B) India got top position in exports market of gems
and jewellery because of higher unit value realization for
cut and polished diamonds in which India dominates.
C) China & South Africa are the India?s two major
competitors in the field of exports of gems and jewellery.
(1) Only A & B
(2) Only B
(3) Only B & C
(4) Only C
(5) Only A & B
Ans: ( 4 ) Only C

45. Approximately, what percent of the total oil
production of the world is produced by OPEC nations ?
(1) 33%
(2) 45%
(3) 50%
(4) 65%
(5) 75%
Ans: ( 4 ) 65%

46. Which of the following countries announced that it
will help Pakistan to build a nuclear power plant ?
(1) S. Korea
(2) China
(3) Russia
(4) France
(5) None of these
Ans: ( 1 ) S. Korea

47. Noise pollution is measured in
(1) Microns
(2) Nautical miles
(3) Ohms
(4) Amperes
(5) Decibels
Ans: ( 5 ) Decibels

48. The reservation of seats for SCs and STs in the
Parliament is extended for a period of how many years after
2000?
(1) 5 years
(2) 6 years
(3) 8 years
(4) 10 years
(5) None of these
Ans: ( 4 ) 10 years

49. Which of the following non-trade issues has taken a
dominance in WTO agenda?
(1) Patents
(2) Genetically-modified crops
(3) Free trade
(4) Environment
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

50. Which of the following cities is famous for trading
of diamonds in India?
(1) Jaipur
(2) Surat
(3) Mumbai
(4) Bangalore
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

QUANTITATIVE APTITUDE

Directions (Qs. 1?4) : in each these questions, a
number series is given. After the series a number is given
followed by (a), (b), (c), (d) and (e). You have to
complete the series starting with the number given,
following the sequence of the original series to answer the
question following both the series :

1. 16 24 36 54 81 121.5
14 (a) (b) (c) (d) (e)
what will come in place of (b) ?
(1) 34
(2) 31.5
(3) 30.5
(4) 32
(5) None of these
Ans: ( 2 ) 31.5

2. 7 15 31 63 127 255
4 (a) (b) (c) (d) (e)
What will come in place of (c) ?
(1) 81
(2) 92
(3) 74
(4) 66
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

3. 6 18 36 108 216 648
2 (a) (b) (c) (d) (e)
What will come in place of (e) ?
(1) 482
(2) 344
(3) 216
(4) 420
(5) None of these
Ans: ( 3 ) 216

4. 4 3 16 9 256 81
6 (a) (b) (c) (d) (e)
What will come in place of (d) ?
(1) 872
(2) 948
(3) 1145
(4) 1296
(5) None of these
Ans: ( 4 ) 1296

5. A tap can completely fill a water tank in 8 hours.
The water tank has a hole in it through which the water
leaks out. The leakage will cause the water tank to get
empty in 12 hours. How much time will it take for the tap
to fill the water completely in the tank with the hole?
(1) 16 hours
(2) 29 hours
(3) 24 hours
(4) 18 hours
(5) None of these
Ans: ( 3 ) 24 hours

6. On the children?s day, chocolates were to be
equally distributed among 250 children. But on that day,
75 children were absent. Thus each student got 3
chocolates extra. How many chocolates were distributed in
all ?
(1) 2520
(2) 1750
(3) 1550
(4) 2500
(5) None of these
Ans: ( 2 ) 1750

7. Seven kg of sugar was available for Rs. 84 last
year. If this year, nine kg of sugar is available for Rs.
135, then how much is the percentage increase in the price
of sugar?
(1) 15
(2) 30
(3) 20
(4) 25
(5) None of these
Ans: ( 4 ) 25

8. Mr. Patkar earns Rs. 10,000 per month. Every year,
he spends 18 per cent of his annual income on buying
clothes. How much money does Mr. Patkar spend every month
on buying clothes ?
(1) Rs. 1,500
(2) Rs. 1,750
(3) Rs. 2,500
(4) Rs. 2,250
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

9. The number of students studying Physics, Chemistry
and Zoology in a college in the year 2003 were in the ratio
4 : 3 : 5 respectively. If the number in these three
disciplines increased by 50%, 25% and 10% respectively in
the year 2004, then what was the new respective ratio?
(1) 24 : 15 : 22
(2) 18 : 11 : 13
(3) 24 : 13 : 17
(4) Cannot be determined
(5) None of these
Ans: ( 1 ) 24 : 15 : 22

10. Prasad?s monthly income is 25% more than that of
Anam. Anam?s monthly income is 75% less than that of
Bhushan. If the difference between the monthly incomes of
Prasad and Bhushan is Rs. 26, 125, then what is Anam?s
monthly income ?
(1) Rs. 8,000
(2) Rs. 16,000
(3) Rs. 9,500
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans: ( 3 ) Rs. 9,500

11. The price of 5 chairs and 3 tables is Rs.
15015.20. Approximately, what will be the price of 9
tables and 15 chairs ?
(1) Rs. 50,000
(2) Rs. 37,000
(3) Rs. 45,000
(4) Rs. 40,000
(5) None of these
Ans: ( 3 ) Rs. 45,000

12. Three-fourth of two-third of five-seventh of a
number is 15. What is half of that number ?
(1) 21
(2) 26
(3) 42
(4) 25
(5) None of these
Ans: ( 1 ) 21

13. Riya and Mita can independently complete a piece of
work in 15 minutes and 10 minutes respectively. If they
work together, then how much time will they take to
complete that piece of work?
(1) 4 minutes
(2) 9 minutes
(3) 6 minutes
(4) 8 minutes
(5) None of these
Ans: ( 3 ) 6 minutes

14. Kumar borrowed Rs. 6,500 from Devang on simple
interest. After 4 years, Kumar paid back Devang. Rs.
2,080 more than what he had borrowed. What was the rate of
interest per annum ?
(1) 6%
(2) 8%
(3) 12%
(4) 7%
(5) None of these
Ans: ( 2 ) 8%

15. 50% of a number is 39 more than 35% of the same
number. What is 115 percent of that number ?
(1) 179
(2) 299
(3) 85
(4) 215
(5) None of these
Ans: ( 2 ) 299

16. The average age of 82 students and the class
teacher is 18. The total age of only the students is
1450. What is the class teacher?s age ?
(1) 37
(2) 40
(3) 48
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

17. The average marks obtained by Amit in English and
History is 95. The average marks obtained by him in
English and Science is 87. What is the difference between
the marks obtained by him in History and Science ?
(1) 20
(2) 40
(3) 12
(4) 16
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

18. The total of the present ages of A and B together
is 12 years more than the total of the present ages of B
and C together. C is how many years younger than A ?
(1) 12
(2) 24
(3) Data inadequate
(4) C is older than A
(5) None of these
Ans: ( 1 ) 12

Directions (Qs. 19?23) : In each of these
questions, a question is followed by the information given
in the three statements. You have to study the question
along with the statements to decide that the information
given in which of the statement(s) is necessary to answer
the given question :

19. What is the speed of the current ?
I. Speed of the boat is 4 km/hr in still water.
II. Boat runs at a spped of 6 km/hr downstream.
III. The difference between the speeds of the boat while
traveling in still water and downstream is 2 km/hr.
(1) Only I and II
(2) Only III
(3) Either I & II together or only III
(4) Only I and either II or III
(5) Any one of the three
Ans: ( 3 ) Either I & II together or only III

20. What was the amount of profit earned ?
I. 8% discount was offered on the labeled price.
II. Had there been no discount then profit would have
been 29%
III. Selling price was more than the cost price by 16%
(1) I and either II or III
(2) Any two of the three
(3) All I, II and III
(4) Either I or II and III
(5) Question cannot be answered even with the
information given in all the three statements
Ans: ( 5 ) Question cannot be answered even
with the information given in all the three statements

21. What is Amar?s present salary?
I. The salary increases every year by 12%.
II. His salary at the time of joining was Rs. 3,500.
III. He had joined exactly 7 years ago.
(1) II and III only
(2) All I, II and III
(3) I and II only
(4) I and III only
(5) None of these
Ans: ( 2 ) All I, II and III

22. What is the total strength of the college ?
I. 45% of the students are studying Commerce only.
II. 1543 students are studying disciplines other than
Arts.
III. 1375 students are studying disciplines other than
Commerce.
(1) Only I and III
(2) Only II and III
(3) Only I
(4) Only III
(5) None of these
Ans: ( 1 ) Only I and III

23. What is the rate of simple interest per annum ?
I. An amount of Rs. 7,500 increases by Rs. 1,125 at
the end of the year.
II. The principal amount of Rs. 6,000 increases by
three times in 20 years.
III. Interest accured on an amount of Rs. 5,200 in 3
years is Rs. 2,340.
(1) Either I and II or III only
(2) Only III
(3) Only I
(4) Any one of the three
(5) None of these
Ans: ( 4 ) Any one of the three

Directions (Qs. 24 to 28) : Study the following
table carefully to answer these questions :
.
Year
School 1997 1998 1999 2000 2001 2002
A 25 80 50 30 15 75
B 30 35 45 25 60 85
C 65 60 55 40 75 75
D 80 3 20 95 70 55
E 10 25 75 65 70 90
F 55 55 95 88 85 90
.

24. If the total number of students appearing in SSC
from School C in the year 2001 was 1204, then what was the
number of students passed ?
(1) 900
(2) 897
(3) 905
(4) 850
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

25. What is the ratio of the number of students passing
SSC from School A to that of School E in the year 1999, if
the number of students appeared was 2914 and 604 from
School A and E respectively in that year ?
(1) 1457 : 453
(2) 1450 : 457
(3) 1277 : 527
(4) 1834 : 627
(5) None of these
Ans: ( 1 ) 1457 : 453

26. What is the percentage increase/decrease in the
number of students passing SSC from School F in the year
2000 from the previous year ?
(1) 10
(2) 65
(3) 17
(4) Cannot be determined
(5) None of these
Ans: ( 4 ) Cannot be determined

27. If the number of students passing SSC from School D
in the year 1997 was 1840, then how many students had
appeared in SSC from that School in the same year ?
(1) 2500
(2) 2300
(3) 1900
(4) 2800
(5) None of these
Ans: ( 2 ) 2300

28. If the number of students appeared in SSC from
School B in the year 1997, 1998 and 2002 is 980, 2540 and
1200 respectively, then what is the total number of
students passed in those years ?
(1) 2503
(2) 2105
(3) 2203
(4) 2315
(5) None of these
Ans: ( 3 ) 2203

Directions (Qs. 29 to 32) : Study the following
graph carefully to answer these questions :
NUMBER OF STUDENTS PREFERRING DIFFERENT BEVERAGES
FROM
5 COLLEGES
.

29. Which of the colleges has the highest percentage of
students preferring Coffee over the total of students in
the college ?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) D
(5) E
Ans: ( 3 ) C

30. Total number of students preferring Tea from all
the colleges together is what percent of the total number
of students from all the colleges together ?
(1) 32
(2) 47
(3) 51
(4) 24
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

31. What is the total number of students preferring
Cola from all the colleges together ?
(1) 2100
(2) 1900
(3) 2400
(4) 1500
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

32. What is the ratio between the number of students
preferring Tea and Cola together from college D to the
students preferring Coffee and Cola together from College
E ?
(1) 7 : 6
(2) 4 : 5
(3) 6 : 7
(4) 5 : 4
(5) None of them
Ans: ( 4 ) 5 : 4

Directions (Qs. 33 to 37) : Study the following
table carefully to answer these questions :
NUMBER OF ARTICLES (IN THOUSANDS) MANUFACTURED (M)
AND DEFECTIE (D) BY 5 UNITS OF A COMPANY OVER THE YEARS
Year UNIT
I II III IV V
M D M D M D M
D M D
1996 53 21 45 12 76 38 56
21 46 18
1997 49 18 32 10 45 24 63
24 36 14
1998 50 18 48 18 55 16 68
30 34 15
1999 65 20 68 15 57 2 54
19 48 12
2000 70 31 72 13 82 22 48
27 58 10
2001 44 15 56 22 38 32 40
15 60 11
.

33. During which year the largest percentage of the
article was defective out of the articles manufactured by
Unit IV ?
(1) 1996
(2) 1997
(3) 1998
(4) 1999
(5) 2000
Ans: ( 5 ) 2000

34. What is the average number of defective items from
Unit II for the given years ?
(1) 21,500
(2) 17,000
(3) 12,500
(4) 15,000
(5) None of these
Ans: ( 4 ) 15,000

35. What is the ratio between the total number of
articles manufactured by Unit III to that by Unit V for all
the years together ?
(1) 353 : 282
(2) 282 : 353
(3) 457 : 215
(4) 215 : 457
(5) None of these
Ans: ( 1 ) 353 : 282

36. What was the percentage (rounded off to the nearest
integer) of the defective articles over the number of
articles manufactured by all the Units together in the year
2001?
(1) 42
(2) 40
(3) 37
(4) 33
(5) None of these
Ans: ( 2 ) 40

37. During which year, there was the percentage
increase / decrease in manufacture from the previous year,
the highest, for Unit I?
(1) 1998
(2) 2001
(3) 1999
(4) 1997
(5) None of these
Ans: ( 2 ) 2001

 

For Reference books on General Knowledge & General Awareness Click Here

You may also like:

Similar Links:

 

Updated: May 31, 2013 — 10:00 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016. All Rights Reserved. WikiIND.com