Popular General Awareness - Part 1 - counter
Sponsored Links


Popular Links


List of Abbreviations

National Highways in India

States & Union Territories of India

Currency of All Countries

Popular General Awareness – Part 1

Who amongst the following cricketers became the ninth Indian to claim 150 or more wickets?
(A) A. Kumble
(B) A. Agarkar
(C) S. Tendulkar
(D) Harbhajan
(E) None of these

Who amongst the following returned to earth after a long 195 days stay in space?
(A) Angie Brewer
(B) Mike Leinbach
(C) Shruti Vadera
(D) Sunita Williams
(E) None of these

Japan PM Shinzo Abe came to office last year with huge support in his favour. But since last few months he is facing problems in his political survival. Which of the following actions taken by him does/do not enjoy support of the people of Japan (Pick up the correct statements.) ?

Decision to postpone Parliamentary elections.

Failing to control inflation which has gone to the level of 12% an unusual phenomenon in the history of Japan.

Decision to alIow USA to make an Army Base in some of its islands where US will have its nuclear ‘war-heads.

(A) Only 2
(B) Only 1
(C) Both 1 and 2
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3

‘European Leaders agree on treaty’ was the news in leading newspapers in recent past. Which of the following was the treaty on which leaders were of diverse views (Pick up the correct statements.) ?

The treaty was to make EURO Money a Universal currency for all financial! monetary transactions done by all the member countries w.e.f. April 2009.

Treaty was to replace the defunct constitution of the European Union by a new one.

Poland, one of the newest members of the Union was threatening to use its veto power if any change is done in the present set-up of the organization

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both I and 2
(E) Both 2 and 3

“Rajapaksha threatens to dissolve Lanka Parliament” was the news in leading newspapers a few days back. Which of the following was the reason owing to which President Rajapaksha threatens to take such a drastic step? (Pick up the correct statements.)

A number of MPs from Sri Lanka Freedom Party are defecting to join another party launched by another group of politicians.

A group of politicians under the leadership of former President Chandrika Kumartunga is demanding the postponement of elections for the post of President due in the month of November 2007 so that Chandrika can come back from exile and contest for the same.

Rajapaksha wants general public and also MPs to support his formula on peace with LTTE which is not acceptable to most of the MPs.

(A) All 1,2 and 3
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) Only 1

Madhesi National Liberation Front (MNLF) is an organization active in which of the following countries? .
(A) Pakistan
(B) Myanmar
(C) Uganda
(D) Iran
(E) Nepal

As per the Economic Survey 2006-07 the food grain production may not touch the target fixed for the year. What is the target of the same set for the period?
(A) 100 million tonnes
(B) 220 million tonnes
(C) 175 million tonnes
(D) 250 million tonnes
(E) 320 million tonnes

Which of the following private sector banks brought its equity share (follow on public issue) for which the price was set as Rs. 940 per equity?
(A) ICICI Bank
(B) Karnataka Bank
(C) UTI Bank
(D) HDFC Bank
(E) None of these

Prime Minister of India recently unveiled an agricultural package during his visit to 53rd Meeting of the National Development Council. What is the size of the package?
(A) Rs. 10,000 crores
(B) Rs. 15,000 crores
(C) Rs. 20,000 crores
(D) Rs. 25,000 crores
(E) Rs. 30,000 crores

Which of the following States achieved 100% financial inclusion (Each and every family in the State has at least one bank account.) ?
(A) Delhi
(B) Maharashtra
(C) West Bengal
(D) Kerala
(E) None of these

Rafal Nadal won the French Open Men’s Singles Title -2007 after defeating who amongst the following?
(A) Mark Knowles
(B) Mahesh Bhupathi
(C) Daniel Nestor
(D) Pavel Vizner
(E) Roger Federer

Who amongst the following has taken over as the Chairman of the 18th Law Commission set-up recently?
(A) Justice A. R. Lakshmanan
(B) Justice Bhagwan Das Rana
(C) Justice T. L. Venkataraman Iyer
(D) Mrs. Suryakanta Patil
(E) None of these

Who amongst the following was honoured with the Jawaharlal Nehru Award for International Understanding given away recently?
(A) Mr. Umaru Yar’ Adua
(B) Mr. Luiz Inacio Lula da Silva
(C) Mr. Vladimir Putin
(D) Mr. Felipe Calderon
(E) None of these

The Union Minister Mr. Mani Shankar Aiyar recently called a delegation from Thailand to visit Agartala, Guwahati and few other places in North-East to explore the possibilities to Thai investment there. Why was Mr. Mani Shankar involved in a meeting like this?
(A) He is the Minister for North-Eastern Region
(B) He is the Union Minister for Commerce and Industry
(C) He is the next Chief Minister of Assam as a caretaker government its functioning there till general election in January 2008
(D) Aiyar was asked to mediate the talks between Thai Delegation and Ministry of Commerce and Industry as a deadlock was developed between the two
(E) None of these

Who amongst the following actors won the ward for Best Actor in 8th International Indian Film Academy A wards Ceremony held recently?
(A) Saif Ali Khan
(B) Sanjay Dutt
(C) Arshad Warsi
(D) Abhishek Bachchan
(E) Hrithik Roshan

Mr. Sharad Pawar while talking to a group of Ministers (GOM) recently mentioned that “The Union and State Governments are preparing plans for the revival of sick mills”. He also mentioned that, “There is not a single mill which has not lost some money in last few years”. Mr. Sharad Pawar was talking about the revival of which of the following mills?
(A) Textile Mills
(B) Sugar Mills
(C) Jute Mills
(D) Public Sector Companies
(E) None of these

India’s Gross Domestic Product (GDP) grew at which of the following rates during the year 2005-06 (Results were published in January 2007.) ?
(A) 7%
(B) 8%
(C) 9%
(D) 10%
(E) 6%

Which of the following rates is not decided by the Reserve Bank of India?
(A) Bank Rate
(B) Repo Rate
(C) Reverse Repo Rate
(D) Income Tax Rates
(E) All of these

Prices of Iron ore in Global market registered a substantial rise in last few months (24%). This is attributed to the huge demand of the same in Global Market. Which of the following is a major importer of the Iron ore?
(A) France
(B) South Africa
(C) Singapore
(D) Britain.
(E) China

‘Bharti Airtel’, the largest mobile company of India recently joined the elite club of companies earning profits of more than US $ I billion. What has been the net profit of the Company in the year 2006-07 (About) ?
(A) Rs. 3,500 crores
(B) Rs. 4,000 crores
(C) Rs. 4,250 crores
(D) Rs. 4,450 crores
(E) Rs. 4,500 crores

The World Islamic Economic Forum was held recently in
(A) Malaysia
(B) Kuwait
(C) Iran
(D) Brazil
(E) Indonesia

Which of the following African countries recently launched its communication satellite for the first time (The satellite was launched from China.) ?
(A) Nigeria
(B) Kenya
(C) Zimbabwe
(D) Mauritius
(E) None of these

‘SEBI’ bans some companies for their role in ‘F and a Scam’, was the news in some major newspapers. What is the full form of ‘F and O’ ?
(A) Fair and Optimum
(B) Free and Operational
(C) Future and Operations
(D) Future and Options
(E) None of these

The President of Brazil was recently on a visit to India where he signed several trade agreements. Which of the following has been the major area of trade relations between the two countries?
(A) Oil exploration
(B) Supply of agro products
(C) Production of nuclear fuel
(D) Import of electronic goods
(E) None of these

Which of the following countries has decided to build a road to the base camp of Mt. Everest?
(A) India
(B) China
(C) Nepal
(D) Myanmar
(E) None of these

Which of the following was the major issue of discussion in the G-8 Summit held recently in Germany?
(A) Subsidy to agro products
(B) Climate protection
(C) Financial Aid to Iraq
(D) Nuclear Technology and possibility of space war
(E) None of these

‘Dausa’ which has been in news recently is a town in
(A) Gujarat
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh
(E) Rajasthan

As per the reports published by the ‘Organization for Economic Co-operation and Development (OECD)’ which of the following BRIC countries has generated maximum new jobs in the past few years?
(A) China
(B) Russia
(C) India
(D) Brazil
(E) None of these

In an important meeting of the National Development Council held in New Delhi the Prime Minister of India made a special mention of a particular sector of Indian economy which in his opinion was suffering from a ‘Technological Fatigue for lack of breakthrough in production.” He was talking of which of the following sector?
(A) Agriculture Sector
(B) Oil Sector
(C) Service Sector
(D) Defence Sector
(E) None of these

Mr. Digambar V. Kamat has taken over as which of the following a few months back?
(A) Governor of Goa
(B) Chief Minister of Goa
(C) Governor of Meghalaya
(D) Governor of Rajasthan
(E) None of these

Miss Riyo Mori who was crowned as Miss Universe 2007 belongs to which of the following countries?
(A) Japan
(B) U.S.A.
(C) China
(D) Singapore
(E) South Korea

Who amongst the following is the author of the book ‘Shame’ published recently?
(A) Chandar S. Sundaram
(B) Namita Gokhale
(C) Jaswindar Sanghara
(D) Anita Desai
(E) None of these

Who amongst the following Indians was recently awarded King Charles II Medal by the UK ?
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) Smt. Sonia Gandhi
(C) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(D) Smt. Vasundhara Raje
(E) None of these

As per Union Budget 2007-08 how much amount the Govt. of India has provided for Women Specific Schemes/Programmers for 2007-08 (Approximately) ?
(A) Rs. 7,700 crores
(B) Rs. 8,700 crores
(C) Rs. 9,300 crores
(D) Rs. 10,000 crores
(E) Rs. 10,500 crores

Which of the following countries has decided to offer knighthood to Salman Rushidie ?
(A) France
(B) Italy
(C) Germany
(D) U.K.
(E) None of these

Who amongst the following is the author of the famous classical book. “A Passage to India” ?
(A) Mark Twain
(B) Nayantara Sehgal
(C) Nirad C. Choudhuri
(D) E. M. Foster
(E) None of these

The Government of India has bought RBI’s entire stake in the State Bank of India in about Rs. 35,531 crores. What is the share of the RBI in total stake of the State Bank (About) ?
(A) 40%
(B) 48%
(C) 50%
(D) 52%
(E) 60%

How much amount approximately the Govt. of India is planning to provide for Mid Day Meal Scheme (As per Budget 2007-08)?
(A) Rs. 5,000 crores
(B) Rs. 6,000 crores
(C) Rs. 7,300 crores
(D) Rs. 8,000 crores
(E) Rs. 8,300 crores

As per the Economic Survey 2006-07 India’s share in World Export has been
(A) 0.5%
(B) 0.75%
(C) 1 %
(D) 1.25%
(E) 1.5%

As per the figures given in the newspapers what is the approximate investment in various ‘Special Economic Zones’ till date in India?
(A) Rs. 20,000 crores
(B) Rs. 25,000 crores
(C) Rs. 30,000 crores
(D) Rs. 35,000 crores
(E) Rs. 40,000 Crores

Answers
1. (C) 2. (D) 3. (C) 4. (B) 5. (A) 6.(E) 7. (B) 8. (A) 9. (D) 10. (D)
11. (E) 12. (A) 13. (B) 14. (A) 15. (E) 16. (B) 17. (C) 18. (D) 19. (E) 20. (C)
21. (A) 22. (A) 23. (D) 24. (A) 25. (B) 26. (B) 27. (E) 28. (C) 29. (A) 30. (B)
31. (A) 32. (E) 33. (C) 34. (B) 35.(D) 36.(D) 37.(E) 38.(C) 39.(E) 40.(B)

 

For Reference books on General Knowledge & General Awareness Click Here

You may also like:

Similar Links:

 

Updated: May 31, 2013 — 9:58 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016. All Rights Reserved. WikiIND.com