Popular General Awareness - Part 3 - counter
Sponsored Links


Popular Links


List of Abbreviations

National Highways in India

States & Union Territories of India

Currency of All Countries

Popular General Awareness – Part 3

1. Find the odd-one out?
(A)Desk
(B) Chair
(C)Table
(D) Computer

2. Which royal dynasty did Mahavir belong to?
(A) Lichchhivi
(B) Kapilvastu
(C) Shatruk Kshatriya
(D) Satwahan

3. Which of the following Governor General started postage stamp in India?
(A) Lord Auckland
(B) Lord William Bentinck
(C) Lord Daihousie
(D) Lord Canning

4. Who is known as father of ‘Economics’?
(A) Adam Smith
(B) Prof. Dantewala
(C) Prof. Marshall
(D) Prof. .J. K. Mehta

5. The headquarters of NABARD is situated at ?
(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Chennai
(D) Jaipur

6. Which of the following states has the longest boarder line?
(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Orissa
(D) Tamilnadu

7. A.T.M. stands for?
(A) Automatic Teller Machine
(B) Automated Teller Machine
(C) Automatic Tally Machine
(D) Automated Tally Mechanism

8. ‘Kaling’ award is given by?
(A) UNICEF
(B) UNESCO
(C) World Bank
(D) World Trade Organisation

9. Which of the following is used as an anesthetic?
(A) Chlorine
(B) Helium
(C) Nitrus Oxide
(D) Carbon dioxide

10. Which of the following is chemically Vitamin ‘C’?
(A) Tartaric Acid
(B) Acetic Acid
(C) Ascorbic Acid
(D) Sulphuric Acid

11. Hemoglobin containing iron is—
(A)Antibody
(B) Nucleic Acid
(C)Protein
(D) Hormone

12. The only Indian Governor General was?
(A) Rajendra Prasad
(B) C. Rajgopalachari
(C) Sardar Vallabh Bhai Patel
(D) Pattabhi Sitaramaiya

13. From when ‘Rashtriya GraminRozgar Yojna’ is being run
throughout the country?
(A) 1—4—2007
(B) 2—10—2007
(C) 1—4—2008
(D) 14—11—2007

14.. ‘Bharat Nirman Karyakram’ was launched keeping in view the following—
(A) During 2008-09 10 million extra jobs
(B) During 2005-09 10 million extra irrigation
(C) During 11th plan 1 lakh km road in villages
(D) During 11th plan IT park in all districts

15. Who among the following won a Gold Medal in Olympic 2008?
(A) Milkha Singh
(B) Abhinav Bindra
(C) Pankaj Adwani
(D) Sania Mirza

16.. Mansarovar lake is located in?
(A)Nepal
(B) India
(C)Tibet
(D) Bhutan

17. Next Commonwealth games will be played in?
(A) New Delhi
(B) Karanchi
(C)Seol
(D) Melbourne

18. Which of the following is a National Capital ?
(A) New York
(B) Washington
(C) Washington DC
(D) California

19. In India Panchayati Raj System was introduced in the year—
(A)1959AD
(B) 1960AD
(C)1956AD
(D) 1952 AD

20. which of the following is not an immediate neighbour of India?
(A) Myanmar
(B) China
(C)Bhutan
(D) Iran

21. How many members can the President of India nominate to Rajya Sabha?
(A) 15
(B) 14
(C) 12
(D) 21

22.Which of the following plan resulted in India’s independence?
(A) Cripps Mission
(B) Wavell Plan
(C) MountbattenPlan
(D) None of these

23. ELISA is—
(A) Fat Precipitation Test
(B) Immunological Test
(C) Osteomalacia Test
(D) None of these

24. The main source of Direct Foreign Investment in India is—
(A)USA
(B) China
(C) South Korea
(D) Mauritius

25. Histology is a study of?
(A)Blood
(B) Tissues
(C)Cells
(D) Protein

26. Plague is a disease caused by?
(A) Cattle flea
(B) Dog flea
(C) Rat flea
(D) None of these

27. The famous Gayatri Mantra’ is found in which of the following Vedas?
(A) Rigveda
(B) Samveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

28. Which is the rate of Heart beats of a child during birth?
(A) 120 times
(B) 140 times
(C) 90 times
(D) 130 times

29. Which of the following is the hottest planet?
(A) Mars
(B) Mercury
(C) Earth
(D) Venus

30. What is the main basis of the dividing the atmospheric layers?
(A) Air pressure
(B) Composition
(C) Temperature
(D) Density

31, The speed at which the monitor accepts data is called ?
(A) Bandwidth
(B) Interlacing
(C) Response time
(0) Scanning

32. From 2009 the two new members of NATO are?
(A) Austria and Greece
(B) Bulgaria and Turkey
(C) Crotia and Albania
(D) Romania and Poland

33. In Beijing Olympics, the winner of gold medal in football (for men)was—
(A) Argentina
(B) Belgium
(C)Brazil
(D) Nigeria

34. In the General Election, 2009 the Lok Sabha seats won by the Congress are?
(A) 204 seats
(8) 206 seats
(C) 203 seats
(D) None of these

35. Which one of the following Slates of India has been recently awarded UN OSCAR by the United Nations Secretary General for the best Human Development report?
(A) Chattisgarh
(B) Gujarat
(C)Kerala
(D) Sikkim

36. Who among the following was chosen ‘Business Leader of the Year’ in ‘The Economic Times Award, 2007’?
(A) K. V. Kamath
(B) Sunil Bharti Mittal
(C) Mukesh Dhirubhai Ambani
(0) Anil Dhirubhai Ambani

37. Which of the following cricketers has experience of hitting 8 sixes in an over in an international cricket match?
(A) Rohit Sharma
(B) M. S. Dhoni
(C) Yuvaraj Singh
(D) Gautam Gambhir

38. Which of the following states has the highest female literacy rate according to 2001 census?
(A) Mizoram
(B) Kerala
(C) Tamilnadu
(D) Meghalaya

39. The capital of the Pallavas was?
(A)Arcot
(B) Kanchi
(C)Malkhed
(D) Banavasi

40. The back surface of mirrors are coated with a thin layer of?
(A) Mercury
(B) Silver
(C) Red oxide
(D) Silver nitrate

41. ‘Gidda’ is a folk dance from which state of India?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Uttarakhand

42. India’s first mobile court was inaugurated in—
(A) Maharashtra
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan

43. The Sun Feast Open, 2007 was won by?
(A) Vania King
(B)Mariya Koryttseva
(C) Sania Mirza
(D)Maria Kirilenko

44. In which state is the Kanger Ghati National Park situated ?
(A) Himachal Pradesh
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) Chhattisgarh

45. ‘Go back to the Vedas’ was the motto of?
(A) Swami Vivekananda
(B) Raja Rammohan Roy
(C) Swami Dayanand Saraswati
(D) Ramakrishna Paramahamsa

46. Venus Williams won Wimbledon,2008 women’s singles title by defeating?
(A) Ana Ivanovic
(B)Elena Dementieva
(C) Justice Henin
(D)Serena Williams

47. Rajiv Gandhi Institute of Petroleum Technology, as approved by the Union Cabinet, will be set up at?
(A) Amethi
(B) Jais
(C) Jagdishpur
(D) Rae Bareli

48. In Uttar Pradesh, the artificial rubber factory is situated at—
(A)Bareilly
(B) Ghaziabad
(C) Modinagar
(D) Gorakhpur

49. Nathu La was reopened in 2006 for trans border trade between India and—
(A) Bangladesh
(B) China
(C)Bhutan
(D) Nepal

50. The term ‘Plastic Money’ applies to—
(A) Bank draft made of plastic coated paper
(B) Currency notes printed on plastic coated paper
(C) Currency notes impregnated with plastic thread
(D) Credit Cards mainly issued by the banks

Answer:
1:D
2:C
3:C
4:A
5:B
6:A
7:B
8:B
9:C
10:C
11:C
12:B
13:C
14:C
15:B
16:C
17:A
18:C
19:D
20:D
21:C
22:C
23:B
24:D
25:B
26:C
27:A
28:D
29:D
30:C
31:A
32:C
33:A
34:D
35:A
36:C
37:C
38:B
39:B
40:D
41:A
42:D
43:D
44:D
45:C
46:D
47:D
48:C
49:B
50:D

 

For Reference books on General Knowledge & General Awareness Click Here

You may also like:

Similar Links:

 

Updated: May 31, 2013 — 9:58 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016. All Rights Reserved. WikiIND.com