Odd Man Out and Series - counter
Sponsored Links


Popular Links


List of Abbreviations

National Highways in India

States & Union Territories of India

Currency of All Countries

Odd Man Out and Series

Sample Questions:

Find the next term in the series

1. 6, 24, 60,120, 210

Ans: a. 336
Explanation : The series is 1X2X3, 2X3X4, 3X4X5, 4X5X6, 5X6X7, …

2. 1, 5, 13, 25

Ans: 41
Explanation : The series is of the form 0^2+1^2, 1^2+2^2, …

3. 0, 5, 8, 17

Ans: 24
Explanation : 1^2-1, 2^2+1, 3^2-1, 4^2+1, 5^2-1

4. 1, 8, 9, 64, 25

Ans: 216
Explanation : 1^2, 2^3, 3^2, 4^3, 5^2, 6^3

5. 8,24,12,36,18,54

Ans: 27

6. 71,76,69,74,67,72

Ans: 65

7. 5,9,16,29,54

Ans: 103
Explanation : 5*2-1=9; 9*2-2=16; 16*2-3=29; 29*2-4=54; 54*2-5=103

8. 1,2,4,10,16,40,64

Ans: 200
Explanation : The series is powers of 2 (2^0,2^1,..).
All digits are less than 8. Every second number is in octal number system.
128 should follow 64. 128 base 10 = 200 base 8.

 

 

Find the odd man out

1. 3,5,7,12,13,17,19

Ans: 12
Explanation : All but 12 are odd numbers

2. 2,5,10,17,26,37,50,64

Ans: 64
Explanation : 2+3=5; 5+5=10; 10+7=17; 17+9=26; 26+11=37; 37+13=50; 50+15=65;

3. 105,85,60,30,0,-45,-90
Ans: 0
Explanation : 105-20=85; 85-25=60; 60-30=30; 30-35=-5; -5-40=-45; -45-45=-90;

 

 Click Here to Find Latest Jobs and Current Affairs

Updated: May 31, 2013 — 10:57 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016. All Rights Reserved. WikiIND.com