Sponsored Links
Popular Links

List of Abbreviations

National Highways in India

States & Union Territories of India

Currency of All Countries

UP Teacher Eligibility Test Question Paper 2014 Sample Model Paper Uttar Pradesh UP TET 2014

Free download pdf Uttar Pradesh UP Teacher Eligibility Test UPTET Last 10 Years Papers with solution, Last Year Teacher Eligibility Test Question Papers

Description of Question Paper of UP TET:

1. Questions on child development and pedagogy subject will focus on educational psychology of teaching profession. Major focus will be on understanding the characteristics and needs of different learner groups.

2. Questions on language I and II will focus on language proficiency, elements of language, communication and comprehension abilities.

3. Multiple choice questions on Mathematics and environmental studies will concentrate on concepts and problem solving abilities of the candidate.

4. Paper II consists of 3 compulsory sections on child development and pedagogy, language I and II.

5. For mathematics and Science teachers: There will be 60 Multiple Choice questions of one mark each.

6. For social studies teachers: There will be 60 Multiple Choice questions of one mark each.

UP TET Sample Question Paper on Child Development and Pedagogy which includes educational psychology of teaching and learning etc.

1. Most important work of teacher is—
(A) to organize teaching work
(B) to deliver lecture in class
(C) to take care of children
(D) to evaluate the students

2. A teacher should be—
(A) Honest
(B) Dilligent
(C) Dutiful
(D) Punctual

3. Environmental education should be taught in schools because—
(A) it will affect environmental pollution
(B) it is important part of life
(C) it will provide job to teachers
(D) we cannot escape from environment

4. Navodaya Schools have been established to—
(A) increase number of school in rural areas
(B) provide good education in rural areas
(C) complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’
(D) check wastage of education in rural areas

5. At primary level, it is better to teach in mother language because—
(A) it develops self-confidence in children
(B) it makes learning easy
(C) it is helpful in intellectual development
(D) it helps children in learning in natural atmosphere

6. Women are better teacher at primary level because—
(A) they behave more patiently with children
(B) they are ready to work with low salary
(C) higher qualification is not needed in this profession
(D) they have less chances in other profession

7. You have been selected in all the four professions given below. Where would you like to go ?
(A) Teacher
(B) Police
(C) Army
(D) Bank

8. What is most important while writing on blackboard ?
(A) Good writing
(B) Clarity in writing
(C) Writing in big letters
(D) Writing in small letters

9. Some students send a greeting card to you on teacher’s day. What will you do ? You will—
(A) do nothing
(B) say thanks to them
(C) ask them to not to waste money
(D) reciprocate the good wishes to them

10. A student comes late in your class. Then you will—
(A) inform to parents
(B) punish him
(C) try to know the reason
(D) not pay attention there

11. When the students become failed, it can be understood that—
(A) The system has failed
(B) The teachers failure
(C) The text-books failure
(D) The individual student’s failure

12. It is advantage of giving home work that students—
(A) remain busy at home
(B) study at home
(C) may be checked for their progress
(D) may develop habit of self study

15. A teacher has serious defect is he/she—
(A) is physically handicapped
(B) belongs to low socio-economic status
(C) has weak personality
(D) has immature mental development

16. The success of teacher is—
(A) high achievement of students
(B) good traits of his/her personality
(C) his/her good teaching
(D) his/her good character

17. A Deepawali fair is being organized in your school. What would you like to do ?
(A) only to visit the fair
(B) to take part in function
(C) to take a shop to sell something
(D) to distribute free water to visitors

18. The most important trait of a student is—
(A) sense of responsibility
(B) to speak truth
(C) co-operation
(D) obedience

19. The purpose of basic education scheme is—
(A) universalization of primary education
(B) to vocationalise the eduction
(C) to fulfil basic need of persons through education
(D) to make education compulsory for all

20. You are teaching a topic in class and a student ask a question unrelated to the topic. What will you do ?
(A) you will allow him to ask unrelated question
(B) you will not allow him to ask unrealated question
(C) you will consider it indiscipline and punish him
(D) you will answer the question after the class

21. If you are unable to get a job of teacher, then you will—
(A) start giving tuition at home
(B) remain at home till you get a job
(C) take some another job
(D) continue applying for teaching

22. A teacher can motivate the students by—
(A) giving suitable prizes
(B) giving proper guidance
(C) giving examples
(D) delivering speech in class

23. If a student does not pay any respect to you, then you will—
(A) ignore him
(B) award less marks in examination
(C) talk to his/her parents
(D) rebuke him

25. The aim of National Council for teacher education is—
(A) to open college of education
(B) to promote research in education
(C) to maintain standards in colleges of education
(D) to provide grant to colleges of education

26. Kindergarten system of education was contributed by—
(A) T. P. Nunn
(B) Spencer
(C) Froebel
(D) Montessori

27. ‘National Council of Educational Research and Training’ was established in—
(A) 1961
(B) 1962
(C) 1963
(D) 1964

28. Essay type test are not reliable because—
(A) their answers are different
(B) their results are different
(C) their checking is affected by examiner’s mood
(D) their responding styles are different

29. A guardian never comes to see you in school.
You will—
(A) ignore the child
(B) write to the guardian
(C) go to meet him youself
(D) start punishing the child

30. To maintain interest among students in class, a teacher should—
(A) use blackboard
(B) discuss
(C) tell stories
(D) ask question

31. The purpose of new education policy is—
(A) to provide equal opportunity of education to all
(B) to improve the whole education system
(C) to link the education with employment
(D) to delink the degree with education

32. To raise the standard of education, it is necessary—
(A) to evaluate students continuously
(B) to give high salary to teachers
(C) to revise curriculum
(D) to make good school building

33. What is most important for a teacher ?
(A) to maintain discipline in class
(B) to be punctual in class
(C) to remove difficulties of students
(D) to be good orator

34. Why students should play games in school ?
(A) It makes them physically strong
(B) It makes work easier for teachers
(C) It helps in passing time
(D) It develops co-operation and physical balance

35. Family is a means of—
(A) Informal education
(B) Formal education
(C) Non-formal education
(D) Distance education

36. There is tension among villagers and you are teacher there. What will you do ?
(A) You will inform “Gram Pradhan”
(B) You will try to pacify them
(C) You will report to police
(D) You will keep distance from them

37. A teacher can develop social values among students by—
(A) telling them about great people
(B) developing sense of discipline
(C) behaving ideally
(D) telling them good stories

38. What will you do in leisure time in school ?
You will—
(A) take rest in teacher’s room
(B) read magazines in library
(C) talk to clerks in office
(D) check home work of students

39. A teacher asks the questions in the class to—
(A) keep students busy
(B) maintain discipline
(C) attract student’s attention
(D) teach

40. You like teaching profession because—
(A) it has less responsibility
(B) you are interested in it
(C) it is easy
(D) it provide you more holidays

41. How the students should be motivated to get success in life ?
(A) Selected study
(B) Incidental study
(C) Intensive study
(D) Learning by recitation

42. In context of the habit of Absenteeism of student—
(A) The principal and parents should get worried
(B) The officials of the schools should take action against them as per school’s discipline
(C) The teachers should take it as a serious problem
(D) They should be given less priority in the class room in relation to regular students

43. To whom the responsibility of organisation of curricular activities should be stored with ?
(A) The principal
(B) The teacher who is appointed for this work
(C) The teachers who take interest in it
(D) All the teachers

When the students try to solve the questions in some different way as
taught by the teacher from prescribed books, then these students should
(A) Discouraged to consult some other books on the subject
(B) Encouraged to consult some other books on the subject
(C) Suggested to talk with their teacher after the period
(D) Suggested to follow the class room notes in order to get good mark in the examination

45. The experienced teachers do not require the detailed lesson plan of a topic because—
(A) They can teach in a good manner without its help
(B) The number of curious students is very poor in the class
(C) When they commit some mistake, they do not face any challange from their students
(D) They can equip themselves with brief outline as they gain specialisation in it through experience

46. The problem of drop-out in which students leave their schooling in early years can be tackled in a better way through—
(A) Reduction of the weight of curriculum
(B) Sympathy of teachers
(C) Attractive environment of the school
(D) Encouragement of the students

47. The ideal teacher—
(A) Teaches the whole curriculum
(B) Helps his students in learning
(C) Is a friend, philosopher and guide
(D) Maintains good discipline

48. The aim of education should be—
(A) To develop vocational skills in the students
(B) To develop social awareness in the students
(C) To prepare the students for examination
(D) To prepare the students for practical life

49. The best method of checking student’s homework is—
(A) To assign it to intelligent students of the class
(B) To check the answers in the class in group manner
(C) To check them with the help of specimen answer
(D) To check by the teacher himself in a regular way

50. A time bound testing programme for a students should be implemented in Shools so that—
(A) The progress of the students should be informed to their parents
(B) A regular practice can be carried out
(C) The students can be trained for final examinations
(D) The remedial programme can be adopted on the basis of the feedback from the results

51. The essential element of the syllabus for the children remained out of school should be—
(A) Literacy competencies
(B) Life-skills
(C) Numerical competencies
(D) Vocational competencies

53. The priority to girls education should be given because—
(A) The girls are more intelligent in comparison than the boys
(B) The girls are lesser in number than boys
(C) The girls were badly discriminated in favour of boys in the past
(D) Only girls are capable of leading for social change

54. The success of integrated education depends on—
(A) The support of community
(B) The excellence of text-books
(C) The highest quality of teaching-learning material
(D) The attitudinal changes in teachers

55. The quality of schools education is exclusively depending upon—
(A) Infrastructural facilities
(B) Financial provisions
(C) International support
(D) The quality of teacher education

56. The idea of Basic Education is propounded by—
(A) Dr. Zakir Hussain
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Mahatma Gandhi
(D) Rabindranath Tagore

57. The most important indicator of quality of education in a school is—
(A) Infrastructural facilities of a school
(B) Classroom system
(C) Text-books and Teaching-learning material
(D) Student Achievement level

58. The best remedy of the student’s problems related with learning is—
(A) Suggestion for hard work
(B) Supervised study in Library
(C) Suggestion for private tuition
(D) Diagnostic teaching

59. The in-service teacher’ training can be made more effective by—
(A) Using training package which in wellprepared in advance
(B) Making it a residential programme
(C) Using co-operative approach
(D) Practising training followup procedures

60. Child Labour Prohibition Act (1986)—
(A) Prohibits all types of child labour upto 14 years of age of child
(B) Prohibits child labour in risk-taking works only
(C) Prohibits child labour during school hours only
(D) Prohibits child labour by imposing the responsibility of children’s education on the employers


1. (A) 2. (C) 3. (B) 4. (B) 5. (D) 6. (A) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (C)
11. (D) 12. (D) 15. (D) 16. (C) 17. (B) 18. (D) 19. (C) 20. (D)
21. (D) 22. (A) 23. (A) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (C) 29. (C) 30. (D)
31. (B) 32. (A) 33. (C) 34. (D) 35. (A) 36. (B) 37. (C) 38. (D) 39. (C) 40. (B)
41. (C) 42. (C) 43. (A) 44. (B) 45. (D) 46. (D) 47. (C) 48. (D) 49. (D) 50. (D)
51. (D) 53. (D) 54. (B) 55. (D) 56. (C) 57. (D) 58. (D) 59. (D) 60. (A)

Similar Pages…

You might also like

Aptitude Test

Reasoning Test

Latest GK

Current Affairs 2011

 Click Here to Find Latest Jobs and Current Affairs

Updated: February 28, 2014 — 3:14 pm


Add a Comment
  1. sir, Please send question paper set of TET in my E-mail address.

  2. sir, please send a moel set in my e-mail address. Thanks

  3. Dear sir,
    please send a model paper set in my e-mail id.


    Sanjay kumar

  4. Dear Sir
    plz send me TET question paper & study matarial on my emai.

  5. plz send question paper inmy email

  6. sir, Please send question andanswer paper set of TET in my E-mail address.

  7. Sir,
    Plz. Send me paper set of TET in my E-mail address



  10. pls send uptet notification and studymaterial with pratise papers

  11. sir please send me the modal paper of uptet and its syllabus in my email id

  12. Sir, Please send me model paper set of UPTET in my E-Mail address

  13. sir send me up T.E.T notification in details and eligibity test study materials. thanks

  14. Send me modal paper of up tet 2011

  15. Send me study material

  16. please send me modal paper of up tet 2011

  17. sir
    please send me up tet model question and syllabus

  18. sir
    please send me model question paper and syllabus of UPTET exam 2011

  19. Sir plz send uptet slybous my email.

  20. Sir, please send question paper set of TET in my E-mail address.

  21. Dear Sir/Madam
    Plz send me the sample questions for TET in my mail.
    Thanking u in anticipation.

  22. Sir,please send question model paper set of TET in my E-mail address

  23. Plz send tet sample paper on my e-mail

  24. sir, please send sample paper on my e-mail

  25. plz send tet sample paper on my e-mail

  26. sir please send question moder papar set of TET at my E mail id.

  27. sir up tet mai bped vale liye ja rahe hai nai

  28. please send me questions paper of tet part-1

  29. If you have the question paper then I request you to send me on my email Id.

  30. Sir, Please send me the study material of TET and sample paper of 2nd paper in my e-mail.

  31. Plz send me tet model paper

  32. sir, pl send question papers with solution and study material as per the syallbus of UPTET on my e mail adress.

  33. sir,please send the question paper of TET.

  34. please send me sample paper for TET EXAM


  36. please send me uptet slaybus

  37. very very useful in tet preparation

  38. Sir

    please send question paper of UP T.E.T On my mail Adress.

  39. sir,

    pls send the uptet-2011,exame date,syllbus & model question paper.


  40. Please send me the up tet quetion paper or syllabus
    Thanks with regards
    harsh pandey

  41. Sir, please send me a question paper of UPTET EXAM & STUDY MATERIAL.

  42. sir please send me tet ouestion paper

  43. please, send me up tet paper pattern.



  45. please send me sample paper for TET exam.

  46. sir plz maintain the % of t.e.t up to 50%(genral) nd 45% to obc

  47. R/S,plz send me a list of good books written by well knwn writers for the preparation of up tet

  48. respected sir, I know that i am BCA, B.ed. can apply for uptet ?
    please inform me.
    my email id.
    contect no. 07417664826

  49. sir, plz send me sample papers of tet exam on my id.. thanks

  50. respected sir please send up tet syllabus and last year solved paper on my mail(science group)thanks

  51. i want toup tet sylibus

  52. When will UP TET come plz tell md sir

  53. Since august is going to end and no action about test is taken. No one can ask to the concerned authority why they r playing the life of human being

  54. sir ..i request to u please send me uptet new slaybuss…………..

  55. Sir….
    pls. send me uptet new slaybuss & Question paper

  56. sir,tell me when will uptet form come and what will the passing mark of it.pls send info at my email.

  57. respected sir plz send me up TET exams last 10 years papers with solution in my email ID..

  58. please send me uptet new slaybuss & question paper thanks

  59. sir
    plz send a modal question paper on my e-mail….

  60. Sir kindly send me tet question paper on my mail address

  61. please give me paper set of tet exam.

  62. Plz send up tet meterial & question paper and model paper plz

  63. plz send uptet meterial and question paper and Model paper plz.

  64. Sir plz send me sample paper of both level with answer …a lot of thanx

  65. plz send QP on my email add

  66. sir;kindly sent up t.e.t question and model paper plz

  67. Please send UP TET material $ question paper and model.


  69. sir, please send a moel
    set in my e-mail
    address. Thanks

  70. Sir,send me sample paper uptet

  71. plz send me tet meterial and modal paper


  73. plz send me up tet material and question paper and model paper thanks for this

  74. respected sir,
    pls send me the syllabus and model paper to my email id.thanks

  75. please send some model test paper so i can prepare for exam….for proper manner…thanks….

  76. Respected sir
    I impressd to see these up tet2011 meterial.
    sir plz send to those meterial on my account. sir

  77. sir…………….
    plz send model paper uptet so can prepare for examnation………..

  78. Sir,
    please send me TET all model sample paper ……..


  79. sir please………
    send me tet model paper……..

  80. I am totally impressed with sample of questions.Please send me model test paper on my mail.

  81. this tet has conduct first time in very useful for preperation

  82. plz send model paper for up tet2011

  83. please send me modal test paper of 2011 test especicially maths at my email id.

  84. sir please send me study material for ctet 2012 along with utet and uktet paper and answer sheets.


  85. Dear Sir ,
    Send Me TET Model Paper

  86. sir,
    please send model test paper on my email address

  87. pl send UPTET model test paper on my email address

  88. Sir plz send me up TET Study material in hindi on my id

  89. Respected Sir,
    Plz send me the syllabus and model paper to my e-mail id.


  90. sir
    pls send me uptet amodel question papers on my id

  91. sir please send tet 6 to 8 solved papers in my i.d

  92. sir please send a set of tet english papers.

  93. sir please send a set tet 1 to 5 tet solved paper in my id

  94. sir, plz mail me previous 5 year’s tet question papers eng.medium in my id.

  95. sir pls send me previous year’s uptet solved paper hindi medium. and 2014 uptet sample solved paper .in my mail id.

  96. Sir no.13..14..24and 52 is missing in the paper….please see to it..


  98. Respected sir,
    . plz send or suggests me some book name so that I will prepare study of TET EXAM…

    Thanks sir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2015. All Rights Reserved.