Latest General Awareness - Part 2 - counter
Sponsored Links


Popular Links


List of Abbreviations

National Highways in India

States & Union Territories of India

Currency of All Countries

Latest General Awareness – Part 2

1. A prepaid service ‘TRUMP’ was launched by
(A) VSNL
(B) MTNL
(C) Bharati Cellular Ltd.
(D) None of these
ANS- B

2. Which of the following countries won highest gold medals in 27th Olympics ?
(A) Russia
(B) USA
(C) aUSTRALIA
(D) china
ANS- B

3. Which of the following languages belong to the Austric Group ?
(A) Marathi
(B) Laddakhi
(C) Khasi
(D) Tamil
ANS- C

4. Who did not oppose the attack of the USA and her allies on Iraq in March 2003 ?
(A) France
(B) India
(C) Turkey
(D) Pakistan
ANS- A

5. SMS is a service associated with :
(A) E-Mail
(B) Cellular Phones
(C) Internet Surfing
(D) Fax Transmission
ANS- B

6. What was the original Nationality of Annie Besant ?
(A) British
(B) Irish
(C) French
(D) American
ANS- B

7. Which foreign country is closest to Andman Island ?
(A) Sri Lanka
(B) Myanmar
(C) Indonesia
(D) Bangladesh
ANS- B

8. Which country is not a member of G-8 ?
(A) Italy
(B) Canada
(C) Germany
(D) Australia
ANS- D

9. The language spoken by the largest number of people in the world is :
(A) Spanish
(B) English
(C) French
(D) Mandaren
ANS- D

10. Wich of the following is not a Negotiable Instrument ?
(A) Cheque
(B) Promissory note
(C) Bill of exchange
(D) Receipt of fixed deposit
ANS- D

11. Which of the following is nat a part of the exportable item from India ?
(A) Tea
(B) Shoes
(C) Steel
(D) Milk
ANS- D

12. GATT was founded in the year :
(A) 1940
(B) 1942
(C) 1947
(D) 1960
ANS- C

13. Who among the following has not been awarded death sentence in the case of attack on the Indian Parliament ?
(A) Mohammed Afzal
(B) SAR Geelani
(C) Shaukat Hussain Guru
(D) Afshan Guru
ANS- D

14. Stock Market are regulated by :
(A) RBI
(B) SEBI
(C) The ministry of finance
(D) None of these
ANS- B

15. No smoking is a :
(A) Rule
(B) Procedure
(C) Plan
(D) Policy
ANS- A

16. In raw Jute and Jute goods production, India ranks at number :
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
ANS- A

17. National bird is observed on :
(A) October 12
(B) November 12
(C) December 13
(D) December 18
ANS- B

18. Famous Food and Drug store “JUSCO” belongs to :
(A) Britain
(B) Netherland
(C) Japan
(D) Switzerland
ANS- C

19. The words “Satyamave Jayate” are taken from :
(A) Gita
(B) Garur Puran
(C) Mundaka Upnishad
(D) Mahabharat
ANS- C

20. Which of the following is not a component of revenue expenditure :
(A) Interest
(B) Public Administration
(C) Subsidies
(D) Buying of capital equipment
ANS- B

21. Sweat Glands occure in greatest niumber in the skin of :
(A) Forehead
(B) Armpits
(C) Back
(D) Plam of hand
ANS- B

22. Which of the following is a flightless bird ?
(A) Emu
(B) Hen
(C) Swan
(D) None of these
ANS- A

23. The bats are able to fly in dark since their wings produce :
(A) Sound waves
(B) Ultrasonic Waves
(C) Infra red rays
(D) Ultraviolet rays
ANS- B

24. Which of the following diseases is inheritable ?
(A) Leukemia
(B) Colour Blindness
(C) Maligency
(D) Hepatites
ANS- B

25. Honey has the largest percentage of :
(A) Water
(B) Starch
(C) Glucose
(D) Sucrose
ANS- D

26 Which of the following is a mixed fertilizer ?
(A) Urea
(B) Ammonium
(C) CAM
(D) NPK
ANS- D

27. Which of the following is an exception to cell theory ?
(A) Bacteria
(B) Fungi
(C) Virus
(D) Lichens
ANS- C

28. Light emmited by sun reaches Earth in :
(A) 1 second
(B) 10 seconds
(C) 13 seconds
(D) 8 seconds
ANS – D

29. Which of the following fuels causes minimum environmental pollution ?
(A) Diesel
(B) Kerosene
(C) Hydrogen
(D) Coal
ANS- C

30. The average salt content of sea water is :
(A) 1.0 %
(B) 3.5 %
(C) 10.0 %
(D) 12.3 %
ANS- B

31. Blood grouping was discovered by :
(A) William Harvey
(B) Landsteinar
(C) Robert Coach
(D) Luis Pasteur
ANS- B

32. The extreme form of Ahinsa or non-violence is practiced is :
(A) Buddhism
(B) Hinduism
(C) Jainism
(D) None of these
ANS- C

33. The great Hindu Law giver was :
(A) Kapil
(B) Banbatta
(C) Kautilya
(D) Mnau
ANS- D

34. Chandragupta Maurya spent his last days at :
(A) Ujjain
(B) Nalanda
(C) Shravanbela gola
(D) Patna
ANS- C

35. The court language of Mughals was :
(A) Arabic
(B) Hindi
(C) Persian
(D) Urdu
ANS- C

36. The Dutch first established their hold in India in 1605 at :
(A) Goa
(B) Surat
(C) Gujarat
(D) Masulipatnam
ANS- D

37. The English weekly edited by :
(A) Kesari
(B) Comrade
(C) Bombay Chronicle
(D) Young India
ANS- D

38. Who among the following was a prominent officer of Azad Hind Fauz ?
(A) Aruna Asaf Ali
(B) Shahnawaz Khan
(C) Dr. M.A.A nsari
(D) Ghaffar Khan
ANS- B

39. Who is the longest serving Chief Minister in India ?
(A) Bhajan Lal
(B) Chimanbhai Patel
(C) Jyoti Basu
(D) Hiteshwar Saikia
ANS- C

40. Among the following which is the largest Island in the world ?
(A) England
(B) Japan
(C) Borneo
(D) New Guinea
ANS- B

41. Which of the following is the Black Mountain ?
(A) Andes
(B) Alps
(C) Rocky Mountain
(D) Vosges
ANS- C

42. Which of the following is a deepest lake ?
(A) Lake Victoria
(B) Lake Caspian
(C) Lake Superior
(D) Lake Baikal
ANS- D

43. The original home of the Gyosies was :
(A) Russia
(B) Persia
(C) India
(D) Egypt
ANS- D

44. Dry farming in India is extensively practised in :
(A) Kanara plains
(B) Deccan region
(C) Coromandel Plains
(D) Punjab Plains
ANS- B

45. Deepest mine in India is located at ?
(A) Anantpur
(B) Bellary
(C) Kolar
(D) Hspet
ANS- C

46. At present India’s largest mineral resource is
(A) Copper
(B) Coal
(C) Iron-ore
(D) None of these
ANS- B

47. The length of the Konkan Railway is :
(A) 560 kms
(B) 660 kms
(C) 760 kms
(D) 860 kms
ANS- C

48. Which of the following is known as Queen of Arabian Sea ?
(A) Cochin
(B) Trivendrum
(C) Aalleppey
(D) Mangalore
ANS- A

49. Who wrote the famous book “We The People” ?
(A) JRD TATA
(B) Khushwant Singh
(C) T.N.Kaul
(D) Nana Palkhivala
ANS- D

50. MS Kim Campbell is the first woman prime minister of :
(A) Congo
(B) Portugal
(C) Philippines
(D) Canada
ANS- D

 

For Reference books on General Knowledge & General Awareness Click Here

You may also like:

Similar Links:

 

Updated: May 31, 2013 — 10:01 am

1 Comment

Add a Comment
  1. how can downloded these question

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016. All Rights Reserved. WikiIND.com